inspiraties.nl
thema logo

Centre Pompidou

 

Centre Pompidou


 

Centre Pompidou is een bijzonder gebouw, doordat alle liften, trappen, lucht- en waterbuizen en het metalen skelet zich aan de buitenkant van het gebouw bevinden en ook zichtbaar zijn. Het gebouw is zo door de architecten Richard Rogers, Renzo Piano en Gianfranco Franchini ontworpen om in het gebouw een flexibele ruimte te creéeren voor het Musée national d'Art Moderne en de overige activiteiten in Centre Pompidou.


De gekleurde buizen die aan de buitenzijde zichtbaar zijn hebben allemaal een bepaalde kleur afhankelijk van hun functie: de blauwe buizen zijn luchtpijpen, de groene buizen zijn waterbuizen, de gele buizen zijn electriciteitsleidingen, de witte buizen zijn ventilatiekanalen en rood is de kleur voor het transport (liften). De roestvrijstaal gekleurde balken zijn stalen balken voor de constructie van het gebouw.

De roltrap langs de gevel is overdekt met glas en geeft een mooi uitzicht over het plein voor Centre Pompidou. Hier zijn vaak artiesten te vinden die hier hun kunsten vertonen en de mensen vermaken.

De indeling van Centre Pompidou is als volgt:

  • Op verdieping -1 en de begane grond zijn zalen voor theater, dans, muziek, film en debatten.
  • Op verdieping 1 is ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen en een deel van de bibliotheek.
  • Op verdieping 2 en 3 is een bibliotheek met de meest uiteenlopende documenten zoals boeken, dvd, film, videobanden en documentaire databanken.
  • Op verdieping 4 en 5 is het Musée national d'Art Moderne gevestigd.
  • Op verdieping 6 is ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen.


Het Musée national d'Art Moderne is met zijn bijna 50.000 werken één van de grootste musea voor moderne kunst ter wereld. Op de vierde verdieping worden kunstwerken van 1960 - heden tentoongesteld. Ieder jaar wordt de opstelling vernieuwd en worden er bepaalde thema's belicht.
Op de vijfde verdieping is kunst te vinden van 1905-1960. Er zijn zalen met werken van 1 kunstenaar (bijvoorbeeld Picasso en Matisse) en themazalen (bijvoorbeeld stillevens).

Vanaf de bovenste verdieping van Centre Pompidou is er een mooi uitzicht over Parijs en kan je Montmartre, La Défense en de Eiffeltoren goed zien liggen.

Mailen en delen

Disclaimer inspiraties.nl 2010-2015